فهرست مطالب

پژوهش علوم انسانی - پیاپی 30 (پاییز و زمستان 1390)

مجله پژوهش علوم انسانی
پیاپی 30 (پاییز و زمستان 1390)

  • علوم تربیتی
  • تاریخ انتشار: 1392/04/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی محمدی، عباس اناری نژاد، فهیمه کشاورزی صفحه 1
    هدف کلی این تحقیق، مقایسه ی میزان آگاهی و دانش دبیران دروس مطالعات اجتماعی(تاریخ، جغرافیا و علوم اجتماعی) و دینی و قرآن مقطع متوسطه ی استان فارس در 5 بعد آموزش و پرورش جهانی بود که توسط هانوی(1976) مطرح شده است. این ابعاد عبارتند از آگاهی از افق ها، آگاهی از تحولات جهان، آگاهی بین فرهنگی، دانش پویایی های جهانی و آگاهی از اولویت ها و ترجیحات انسانی. بدین منظور از پرسشنامه ی آموزش و پرورش جهانی و چندفرهنگی ساخته ی ساندرز(2004) استفاده شد. روایی پرسشنامه با استفاده از روش تحلیل مواد و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ به دست آمد. جامعه ی آماری این تحقیق شامل کلیه ی دبیران مقطع متوسطه ی مطالعات اجتماعی، دینی و قرآن شرکت کننده در دوره های ضمن خدمت استان فارس بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و بر حسب دو متغیر جنسیت و رشته، از بین دبیران شرکت کننده در دوره ی ضمن خدمت استان فارس، نمونه ها انتخاب شدند و پرسشنامه بین آنان توزیع گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS16 تحلیل شد و نتایج زیر به دست آمد:1- بیشترین میزان آگاهی دبیران دینی و قرآن در بعد آگاهی از تحولات جهان و کمترین میانگین متعلق به بعد دانش پویایی های جهان است.
    2- بیشترین میزان آگاهی دبیران مطالعات اجتماعی در بعد آگاهی از تحولات جهان و کمترین میانگین متعلق به بعد دانش پویایی های جهان است.
    3- به جز بعد آگاهی بین فرهنگی، میان آگاهی دبیران مطالعات اجتماعی و دبیران دینی و قرآن در 4 بعد دیگر آموزش و پرورش جهانی تفاوت معنادار وجود دارد.
    4- بین میزان آگاهی دبیران زن و مرد دینی و قرآن و مطالعات اجتماعی در ابعاد 5 گانه آموزش و پرورش جهانی تفاوت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش جهانی، برنامه درسی جهانی، معلمین جهانی
  • فخرالسادات نصیری، سیروس قنبری، سهیلا قلی زاده صفحه 19
    هدف تحقیق بررسی رابطه ی بین مهارت های سه گانه ی مدیران با میزان کاربست مولفه های سازمان یادگیرنده مدارس راهنمایی شهر همدان بود. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه ی معلمان دوره ی راهنمایی شهر همدان در سال تحصیلی 1391-1390 که تعداد کل آن ها 998 نفر می باشند تشکیل دادند. از این تعداد 278 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و آزمونt برای گروه های مستقل، آزمون t تک گروهی و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که وضعیت مهارت های سه گانه ی مدیران و میزان کاربست مولفه های سازمان یادگیرنده مدارس راهنمایی شهر همدان بالاتر از حد متوسط است. هم چنین یافته های دیگر بیانگر ارتباط مثبت و معنادار بین مهارت های سه گانه ی مدیران با میزان کاربست مولفه های سازمان یادگیرنده بود. نتایج مدل رگرسیون نشان داد که هر یک از مهارت های مدیران می توانند میزان کاربست مولفه های سازمان یادگیرنده مدارس راهنمایی شهر همدان را پیش بینی کنند. به عبارتی میزان گرایش مدیران به(قابلیت شخصی، الگوهای ذهنی، آرمان مشترک، یادگیری تیمی و تفکر سیستمی) از طریق مهارت های سه گانه ی آنها قابل پیش بینی می باشد.
    کلیدواژگان: مهارت مدیران، مهارت های سه گانه، مولفه های سازمان یادگیرنده
  • یحیی صفری، نسرین یوسف پور، میترا دربندی صفحه 39
    این مطالعه با هدف بررسی رابطه ی بین سواد اطلاعاتی و خودراهبری یادگیری در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه انجام گرفت. روش مطالعه توصیفی، از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک و هم چنین با بهره گیری از جدول مورگان 270 نفر از کل جامعه به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ی استاندارد سنجش سواد اطلاعاتی که توسط قاسمی(قاسمی، 1390) اعتباریابی شده، استفاده شد. هم چنین جهت سنجش میزان خودراهبری یادگیری از پرسشنامه ی مقیاس سنجش خودراهبری یادگیری استفاده شد، که این پرسشنامه در مطالعه ی نادی و سجادیان(نادی، سجادیان، 1385) مورد استفاده قرار گرفته و روایی و پایایی آن محاسبه شده است. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون های t و ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که بین نمرات سواد اطلاعاتی و خودراهبری یادگیری دانشجویان همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد(44/0 r=، 05/0p<)، بین سواد اطلاعاتی و معدل دانشجویان(42/0r=،05/0p<)، هم چنین بین خودراهبری یادگیری و معدل دانشجویان رابطه ی مثبت و معنی داری یافت شد(38/0 r=، 05/0p<) اما بین سن و جنسیت با سواد اطلاعاتی و خودراهبری یادگیری دانشجویان، رابطه معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، خودراهبری یادگیری، دانشجویان
  • حسین محققی، نسرین محققی، زهرایوسفی صفحه 53
    این پژوهش با هدف شناسایی تاثیر اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر عواطف بر کاهش تعارض زناشویی زوجین ناخرسند شهر همدان اجرا شد. روش پژوهش به صورت آزمایشی بود. جامعه ی پژوهش را زوجین ناخرسندی تشکیل می دادند که به صورت خواسته یا ارجاعی به مراکز مشاوره ی شهر همدان مراجعه می کردند که توسط مقیاس خرسندی زناشویی(MHS) مورد ارزیابی قرار گرفتند و 8 زوج شرایط اولیه ی مطالعه را احراز کردند که از بین آن ها 60 زوج براساس نمره ی دریافتی در آزمون خرسندی زناشویی انتخاب و در بلوک ها و گروه های آزمایشی و کنترل جایابی شدند. ابتدا آزمون تعارض زناشویی(MCQ) اجرا و سپس گروه آزمایش در معرض برنامه ی توانمدسازی قرار گرفتند و در انتهای برنامه ی دوازده جلسه ای مجددا ارزشیابی به عمل آمد. جهت تحلیل داده ها از تحلیل واریانس عاملی استفاده شد که نتایج نشان داد آموزش باعث کاهش نمره ی تعارض زناشویی شده است و گروه آزمایش از برنامه توانمندسازی متاثر شده و تعارض زناشویی آنان به طور معنی دار کمتر از گروه کنترل بوده است. نقش بلوک ها هم معنی دار بود و براساس تاثیرپذیری از برنامه ی مداخله ای، بیشترین تاثیر را زوجین ناخرسند عمیق و سپس شدید و در انتها زوجین ناخرسند متوسط داشتند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، عاطفه، تعارض زناشویی، زوج درمانی - ناخرسندی زناشویی
  • عباس خاکپور، ناهید اسماعیل بیگی صفحه 69
    این پژوهش به منظور بررسی تربیت شهروندی و عوامل موثر بر آن در دانش آموزان دبیرستان های دخترانه و پسرانه ی شهرستان ایلام انجام گرفته است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان دختر و پسر شهرستان ایلام است. حجم نمونه ی پژوهش با استفاده از جدول کرجسی و مورگان برابر با 366 نفر در نظر گرفته شده است. روش نمونه گیری پژوهش روش طبقه ای تصادفی می باشد که به نسبت جنسیت در جامعه نمونه برداری انجام شده است. برای گردآوری داده های آماری از پرسشنامه محقق ساخته بهره گرفته شده است. روایی ابزار به روش روایی محتوا برآورد گردیده و جهت سنجش پایایی ابزار در یک مطالعه ی مقدماتی نظرات 34 نفر از پاسخگویان گردآوری و ضریب آلفای به دست آمده بیش از 80/0 به دست آمده است. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون تی گروه های مستقل و تحلیل واریانس استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که رابطه ی معناداری بین جنسیت، رشته ی تحصیلی، طبقه ی اقتصادی اجتماعی خانواده، میزان تحصیلات والدین و پایبندی به فرهنگ قومی با متغیرهای تربیت شهروندی دانش آموزان وجود دارد و پایه ی تحصیلی رابطه ی معناداری با تربیت شهروندی دانش آموزان ندارد.
    کلیدواژگان: تربیت شهروندی، شناخت مدنی، توانایی مدنی، نگرش مدنی، رفتار مدنی، دوره ی متوسطه
  • سیروس قنبری، نفیسه حجاری صفحه 83
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان رفتار شهروندی سازمانی کارکنان دانشگاه بوعلی سینا شهر همدان انجام شده است. روش پژوهش توصیفی پیمایشی است. جامعه ی آماری کلیه ی کارکنان دانشگاه بوعلی سینا می باشد که مطابق با جدول کرجسی و مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی، نمونه ای به حجم 254 نفر از بین آنان انتخاب گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی استاندارد رفتار شهروندی سازمانی(اورگان و فارح) بود که پایایی آن بر اساس روش آلفای کرونباخ 87/0 تعیین گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل آزمون t تک گروهی، ضریب همبستگی پیرسون، tمستقل و تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که رفتار شهروندی سازمانی کارکنان دانشگاه بوعلی سینا شهر همدان کمتر از حد متوسط است. بیشترین رفتار شهروندی سازمانی کارکنان در مولفه های آداب اجتماعی و جوانمردی و کمترین مقدار در مولفه های هماهنگی متقابل شخصی و نوع دوستی است. بین همه ی مولفه های رفتار شهروندی سازمانی به جز مولفه های هماهنگی متقابل شخصی با آداب اجتماعی و نوع دوستی، رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج آزمون t برای گروه های مستقل نشان داد بین رفتار شهروندی سازمانی براساس جنسیت تفاوت معناداری وجود ندارد. نتایج تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که بین رفتار شهروندی سازمانی کارکنان به لحاظ میزان سن آن ها تفاوت معناداری وجود دارد. اما تفاوت معناداری بین رفتار شهروندی سازمانی به لحاظ میزان تحصیلات و سنوات خدمت وجود ندارد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، کارکنان و محیط کار
  • محمدرضا یوسف زاده چوسری، فرشته محمد گنجی نیک، یدالله خرم آبادی صفحه 103
    هدف این پژوهش بررسی پیامدهای حذف کنکور از دیدگاه دبیران و دانشآموزان دورهی پیشدانشگاهی شهر همدان است. روش تحقیق، پیمایشی یا زمینهیابی است. جامعهی آماری پژوهش عبارتند از کلیهی دبیران و دانشآموزان دورهی پیشدانشگاهی شهر همدان که تعداد کل آنها به تفکیک 132دبیر(64نفر ناحیه یک و 68 نفر ناحیه دو) و تعداد 4496 دانشآموز به تفکیک(2436 نفر ناحیه یک و 2060نفر ناحیه دو) میباشد. روش نمونه گیری در این پژوهش،روش نمونه گیری تصادفی طبقهای نسبی است. با استفاده از این روش و جدول برآورد حجم نمونهی کرجسی و مورگان تعداد 97 نفر دبیر دورهی پیشدانشگاهی به تفکیک(50 نفر ناحیه یک و 47 نفر ناحیه دو)و تعداد 354 دانشآموز دورهی پیشدانشگاهی به تفکیک(192 نفر ناحیه یک و162 نفر ناحیه دو) به عنوان نمونهی آماری انتخاب شدند.ابزار اندازهگیری در این پژوهش پرسشنامهی محققساختهی سنجش پیامدهای طرح حذف کنکوراست.برای سنجش روایی ابزار از روش سنجش روایی محتوی استفاده شد و روایی آن توسط متخصصان در حد قابل قبول گزارش شد و برای سنجش پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شدو میزان آن 83% محاسبه گردید. داده ها با استفاده از شاخصهای آمار توصیفی شامل جدول فراوانی، درصد و میانگین و آزمونهای آماری ناپارامتریکx2 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتهاست. نتایج پژوهش نشان داد که از دیدگاه دبیران و دانشآموزان طرح حذف کنکور به میزان زیاد منجر به جذب دانشجویان مستعد، تعمیق یادگیری،کاهش فشارهای روانی و استرس و اضطراب، کاهش هزینه های اقتصادی داوطلبان می شود و از دیدگاه دبیران و دانشآموزان جایگزینی سوابق تحصیلی در حد کم عادلانه است.
    کلیدواژگان: حذف کنکور، پیامدها، دانش آموزان و دبیران، دوره ی پیش دانشگاهی
|
  • Mohammadi. M., Anari Nejad. A., Keshavarzi. F Page 1
    The purpose of this survey was to study of awareness and knowledge of religious science and social studies (geography، history and social science) of the teachers of Fars Province using Hanveys'' Five Dimensions of Global Education. These dimensions include Perspective Consciousness، State of planet Awareness، Cross-Cultural Awareness، Knowledge of Global Dynamics and awareness of Human Choices. The Instrument of this survey was «the global and multicultural education survey» (saunders، 2004). Validity of the questionnair was confirmed via material analysis procedure and the Reliability was confirmed using cronbach alpha method. The target population were all of religious science and social studies teachers of Fars Province who training in in-service programs. Using purposeful sampling method and base on sex and discipline factors، the sample was selected. Results indicated that: 1. For religious science teachers، the maximum and minimum means were belonged to State of planet Awareness and Knowledge of Global Dynamics respectively. 2. For social studies teachers، in order، the maximum and minimum means were belong to State of planet Awareness and Knowledge of Global Dynamics. 3. There were significant differences in the awareness and knowledge between religious science and social studies teachers in four Dimensions (Perspective Consciousness، State of planet Awareness، Knowledge of Global Dynamics and awareness of Human Choices). 4. there were significant differences in the awareness and knowledge among male and female religious science and social studies teachers in five Dimensions.
    Keywords: Global Education, Global Curriculum, Global Teachers
  • Nasiri. F., Ganbari. S., Golizazeh. S. Page 19
    This research has been done to examine the relation between manager’s triple skills with rate of application of the element of learning organization in school. The statistical society included all guidance school teachers of Hamadan city in educational year of 90-91، from which about278 teachers were selected using KERJESI & MORGAN’s sample (table). The obtained information collected using questionnaire about managers’ triple skills and the applicable questionnaires of learning organization elements. The research data were analyzed in two statistical level: descriptive (amplitude، percent، average، criterion deviation) and inferential (coefficient of unity، T test، unilateral variance analysis and multi changeable regression). The results show that the situation of manager’s triple skills and also the rate of application of learning organization in examined schools was higher than middle (normal). there was a relation between the rate of manager’s triple skills and applicable elements of learning organization; also the rate of manager’s tendency to apply learning organization element is predictable via their triple skills. In other words، the tendency of managers to (Personal capabilities، Mental patterns، A common goal(shared vision)، Team learning and systems thinking) by their triple skills is predictable.
    Keywords: Triple skills, Elements of learner organization, Guidance school, Teachers
  • Safari. Y., Yousefpoor. N., Darbandi. M Page 39
    The main purpose of this research was to study The Relationship between information literacy and self directed learning of undergraduate students. Correlation method was used. The statistical population comprised all students in the Islamic Azad university of Kermanshah. Using systematic random sampling method and based on kerjcie and morgan table about 270 students were selected as the study sample. The data collection instrument were standard information literacy and self directed learning questionnaires. The validity of scaled were reported as acceptable in previous research es and their reliability were computed by other researchers. The collected data were analyzed using descriptive indices t-test and pearson correlation coefficient. Findings showed that there are a possitive significant relation between information literacy and student self-directed learning (r=. /44)، student GPA (r=. /42) and between student self-directed learning and their GPA (r=. /38) but there is not any significant relation between age and gender with information literacy.
    Keywords: Information literacy, self, directed learnings
  • Mohagheghi. H., Mohagheghi. N., Yousefi. Z Page 53
    The main purpose of this study was to determine The impact of affective marital therapy on the reduction of marital conflict among dissatisfied couples. ََAn experimental method was used. The statistical population comprised all dissatisfied couples who valunteered intended to recieve consultant from Hamedan consuller center. Using simple random sampling method about 60couples were selected as the study sample and were assigned randomly in control and experimental groups. The data collection instrument were (MHS) and (MCQ) standard questionnaire. At first the two groups were tested by (MCQ) then the empowerment program was implemented for exprimental group and after that the post test were implemented for two group. The collected data were analyzed using factor variance analysis. The finding showed that instructon seems to lead to the reduction of couples conflict points and marital conflict in exprimental group was significantly less than control group. In addition the intervention program had the most impact on deep dissatisfied couples،then strong and finally medium dissatisfied couples.
    Keywords: Empowerments, emotion, marital conflict, marital therapy, dissatisfied couples
  • Khakpour. A., Ismail, Beigi. N Page 69
    This study investigates citizenship education and the effective factors on it in high school students at the city of ILAM-IRAN. The research method is descriptive and its design is correlated. The population consisted of all male and female school students in the city of Ilam. The Sample size based on sampling table of Morgan was 366 students who were selected Using stratified random sampling method regarding sex ratio in the target population. Citizenship questionnaire as a data collection tool was a researcher made one. The. Reliability (Chronbach، alpha=80) and validity of the questionnaire were found to be at on acceptable in a pilot study. Independent samples T-test and ANOVA were used to test the research hypotheses. based on this research results there were significant relationship between citizenship education with gender، field of study، socio – economic status of family، level of parent’s education and commitment to ethnic culture. There was no significant relationship between citizenship educations with student’s school grade.
    Keywords: Citizenship education, civic knowledge, civic skills, civic attitudes, civic behavior, secondary school
  • Ghanbari. S., Hajari. N Page 83
    The purpose of this article is the study of the rate of organizational citizenship behavior among Bu-Ali Sina university employees. The research method is survey. The statistical population of the research consists of all Bu-Ali Sina university employees. Using ratio stratified random sampling 254 of the population were selected as statistical sample. The data gathering instrument was Organ and Fureh organizational citizenship behavior standard questionnaire that its reliability computed using cronbach alpha coefficient was about. /87 and the statistical techniques of one sample T test، independent T test، correlation coefficient and ANOVA were used to test the research hypotheses. The findings showed that the rate of organizational citizenship behavior of university employees was below average level. Demographic specification analysis also showed that there was no meaningful difference among the mean of organizational citizenship behavior of university employees in terms of their gender، seniority and certificate but according to their age there was meaningful difference.
    Keywords: Organizational citizenship behavior, University, Employee
  • Yousefzadeh. M.R., Mohammad Ganji. F., Khoramabadi. Y Page 103
    The main purpose of this study was to determine the consequences of the omission of university entrance examination. ََA survey method was used. The statistical population (N=132، 4496) comprised all pre -university teachers and students of hamadan city at (89-90) school year. Using ratio stratified random sampling method and Kerjcie & morgan table about 97 teacher and 354 students were selected as the study sample. The data collection instrument was a researcher made questionnaire. The instrument validity was reported acceptable and its reliability using cronbach alpha coefficient computed was found to 0. 867. The collected data were analyzed using descriptive indices such as frequency، mean، percent and standard deviation and non parametric X test. Finding showedthe omission of UEE seems to lead to the entrance of gifted students to university، deep learning، reducing anxiety and mental stresses، reducing economical cost and in addition replacing secondary education background instead of UEE seems to be less fair.
    Keywords: UEE omission, consequences, pre university teachers, students